Norut i lufta over Antarktis

Norut i lufta over Antarktis

18. februar 2009

Noruts ubemannede småfly er igjen på vingene for å kartlegge isen rundt Sydpolen. Til helga møter den norsk-amerikanske ekspedisjonen 11 av verdens miljøministere.

Planen er at del to av den norsk-amerikanske ekspedisjonen Antarktistraversen skal ankomme Troll-stasjonen i Dronning Mauds land 22. februar. Da blir de møtt av 11 miljøministre fra hele verden på studietur til Antarktis.

Med på turen er også nobelprisvinner dr. Rajendra Pachauri, som leder FNs klimapanel. Klimaendringer er det overordnede temaet under ministrenes opphold i Antarktis.

Det er Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim som er vert for ministerturen til Antarktis. Blant deltakerne er minister for planlegging og klima i Kina, Xie Zhenhua, Storbritannias miljøminister Hilary Benn, Brasils miljøminister Carlos Minc Baumfeld og Danmarks klimaminister Connie Hedegaard.

Småfly med radar

Ingeniør Andreas Tøllefsen fra Norut Tromsø er en av de 12 deltakerne i den norsk-amerikanske ekspedisjonen "Norwegian-U.S. Scientific Traverse of East Antarctica". Han har ansvaret for de ubemannede flyene, som er utstyrt med radar som gjør målinger ned i isen.

Flyene har en rekkevidde på ca 500 km, noe som gjør at data kan samles inn fra et mye større område enn det selve ekspedisjonen rekker over.

Det er avdeling for Jordobservasjon ved Norut Tromsø som eier og drifter flyene, og tolker de innsamlede dataene.

Returnerer fra Sydpolen

Rundt årsskiftet 2007/2008 deltok forsker Stian Solbø fra Norut Tromsø i den norsk-amerikanske ekspedisjonens første del. Ekspedisjonen gikk fra Troll-stasjonen og endte nær Sydpolpunktet.

Les mer om forrige sesong her: Norut til Sydpolen

Nå returnerer ekspedisjonen til Troll. Kjøretøy, sleder og feltutstyr har stått i påvente av returen. Et nytt mannskap på 12 har vært med på ferden som startet fra Sydpolen lille julaften, og nå ventes inn på Troll-stasjonen 22. februar.

Forskningsstopp

Ekspedisjonen har gjennomført i alt 7 forskningsstopp. Noruts småfly har samlet inn data som senere skal bearbeides og tolkes av forskerne.

Datainnsamlingen i polare strøk har bydd på utfordringer, ifølge ingeniøren fra Norut Tromsø.

Les Andreas Tøllefsens erfaringer fra testflygingen i ekspedisjonens dagbok

Ekspedisjonens dagbok: Følg ekspedisjonen fra dag til dag her

Les mer om Noruts UAV-virksomhet her