Trim for eldre!

Trim for eldre!

June 3, 2013
Senior Research Scientist

KRONIKK: Uansett hvor gammel man er er det viktig å holde seg i form og være fysisk aktiv. Hva er vel bedre hvis man i tillegg har det morsomt - og til og med får bruke hodet?

Norut har gjennom flere prosjekter sett på bruk av treningsspill for å motivere eldre til mer fysisk aktivitet på en morsom måte, blant annet i samarbeid med NST (Nasjonalt senter for samhandling og telemedisin).

På Heracleum i Tromsø har en gruppe spilt Nintendo Wii-spill regelmessig, og i Tromsøysund menighet spiller en gruppe eldre kommersielle Kinect-spill. Og det er ikke tvil om at dette er en morsom måte å trimme på!

Kan også passe for eldre

De kommersielle treningsspillene er beregnet på en mye yngre målgruppe, og det er ikke alt som er like enkelt – eller trygt – når man blir eldre. Vi vet for eksempel at unge liker at det er mye informasjon på skjermen, de liker å måtte lete og de liker at det er et høyt tempo.

Eldre på sin side må få tid til å få oversikt, de klarer ikke å forholde seg til informasjon på flere steder på skjermen samtidig og de må få spille i sitt eget tempo. De kan også ha problemer med motorikk, balansen kan være dårlig så de må ha noe å støtte seg til, og enkelte bevegelser kan være vanskelige.

Syn og hørsel hemmes også med alderen. Mange av de eksisterende treningsspillene har for høyt tempo eller kan rett og slett være farlige fordi fallrisikoen er stor. Men likevel har vi sett at det er mange spill som eldre har stor glede av å spille.

Utfordring og mestring

Det er også utfordrende å lære noe helt nytt, noe som også er godt for hodet. Og man får den gode mestringsfølelsen når man får til noe – det er akkurat det samme uansett hvor gammel eller ung man er!

Mange av treningsspillene spiller man én og én eller to og to. Det betyr gjerne at andre må vente på tur. Men vi ser at også publikum blir engasjerte – som iakttakere har de bedre oversikt, og de både heier, kommenterer og forsøker å hjelpe («litt lenger til høyre!» «Du må gjøre sånn!» osv.).

Er fort blitt populært

På Heracleum begynte det med at en gruppe ble invitert til Norut for å prøve å spille Nintendo Wii. Vi prøvde både spill på balansebrett og med Wii fjernkontroll (joggespill). De som besøkte oss ble så begeistra at Heracleum fikk sitt eget Wii-konsoll og balansebrett – og de arrangerer ukentlig Wii-trim!

Spesielt slalåm og et spill for å få kuler ned i hull via et balansebrett har vært populært. Noen har blitt så ivrige at de har gått av brettet, men heldigvis har det gått bra hittil. De har spilt seg gjennom flere spill, og melder at de opplever at det både er godt for kondisjon (jogge-/gåspill), balanse og smidighet (balansebrettet). I tillegg er det godt for lattermusklene.

Vil prøve nye spill

I et annet prosjekt deltar Tromsøysund menighet, og de har nå etablert et trimtreff annenhver uke hvor en gruppe treffes og spiller Kinect-spill. I Kinect brukes et kamera som kan se hvilke ledd man beveger på og hvor de er i forhold til hverandre.

Også her ser vi at spillene er laget for en annen målgruppe, men i mange av spillene kan man fortsette selv om man gjør feil, og da spilles det videre med liv og lyst. Trimgruppa liker utfordringer og vil gjerne prøve nye spill, til og med noen som krever at spillerne hopper! Det er ikke like lett – eller trygt – for alle. Men noen av spillene lar seg til og med gjennomføre med rullator.

Derimot ser det ikke ut til at det er lurt å ha helt lyse klær, da oppdager ikke kameraet at det er noen der. Fordelen med kameraet er at man bare bruker kroppen sin, man trenger ikke utstyr som man kan ramle av eller som trenger nye batterier. Ulempen er at man må ha god avstand til kameraet – og spillet blir forstyrret hvis andre personer beveger seg inn i kameraets synsfelt.

Spill tilpasset eldre

Erfaringer fra både Heracleum og Tromsøysund menighet skal brukes til å utvikle spill som er spesielt tilpasset eldre, og dette skjer gjennom to forskjellige EU-prosjekt i programmet AAL (Ambient Assisted Living).

Norut tror at for at eldre skal få lyst til både å begynne å spille hjemme i sin egen stue og fortsette med det, så må det være enkelt å starte, tilpasset brukeren, og det må også være sosialt og morsomt.

Spille sammen – hjemmefra

Tanken er at de eldre kan deles inn i trimgrupper som spiller sammen over nett – hjemmefra, for vi vet jo at mange eldre har store problemer med å komme seg ut vinterstid, og både savner sosial omgang og muligheter til å gå tur. Men det er viktig å understreke at det må være i tillegg til fysiske møter, ikke i stedet for.

Den største utfordringen er å motivere til å starte å spille – å komme i gang med denne typen trim. En introduksjon gjennom eldresentra eller hjemmehjelp kan være en måte å gjøre det på. Men mange har barnebarn som sikkert syns det er veldig morsomt å kunne spille treningsspill sammen med sine besteforeldre!

Det er gøy. Og det gir helsegevinst.

Kronikken er skrevet at Seniorforsker Ellen Brox og forsker Gunn Evertsen ved Norut. Den er tidligere publisert i avisa Nordlys.