Finner oppskrift på fjerning av oljesøl

Finner oppskrift på fjerning av oljesøl

12. mars 2007

Norut Teknologi utvikler nå oppskrifter på rensing av oljeforurenset jord ved hjelp av mikrober i jorda. Metoden er både rimeligere og mer effektiv enn tidligere rensemetoder.

Femten bøtter med oljeforurenset jord står i et laboratorium ved Høyskolen i Narvik. De er tilsatt biologiske komponenter basert på ulike oppskrifter, og holdes i temperatur mellom 10 og 15 grader for å simulere en typisk nordnorsk sommer.

Norut Teknologi er nå i gang med forsøk for å forbedre oppskrifter på rensing av oljeforurenset jord. Etter 95 dager er nesten halvparten av oljen fjernet med noen av oppskriftene.

Det finnes allerede mange produkter for slik rensing, men de er forholdsvis kostbare og det tar lang tid for jorda å restituere seg. Flere av produktene består av kjemikalier, men forskere har gjentatte ganger rapportert at lokale bakterier og naturlige produkter fungerer godt.

- Prosjektet er veldig interessant, sier forsker Ross Wakelin som leder forsøkene. - Det er ganske utrolig hva som kan brukes for å rense jorda. Vi har testet oppskrifter med blant annet fiskemel, rapsolje, kloakkslam og appelsinskall, forteller han.

Hjelp til mikrobene

Jord inneholder mikrober (mikroorganismer, slik som bakterier) som blant annet bryter ned dødt materiale. Når jorda blir oljeforurenset klarer ikke mikrobene å bryte ned oljen, blant annet fordi de ikke kommer i kontakt med oljen og ikke får nok næringsstoffer.

Når man skal lage en renseoppskrift er utfordringen blant annet å finne frem til det riktige forholdet mellom næringsstoffer, oksygen, vann og varme.

Raskere svar til lavere pris

Det er selskapet Arctic Spill Control AS som har engasjert Norut Teknologi til å teste de nye oppskriftene. Selskapet tilbyr tjenester innen renovering av forurenset grunn og vann gjennom biologisk nedbryting.

- Vi har fått svar på noen spørsmål, men har også fått noen nye. Det mest gledelige er at vi med de nye oppskriftene får bedre effektivitet til vesentlig lavere kostnader, sier en fornøyd Thor Ivar Solberg fra Arctic Spill Control.

- Men fra før vet vi at de som starter raskest ikke alltid er de første som kommer i mål, tilføyer han.

Prosjektet er finansiert av Nyskapings- og teknologiprogrammet i Nord-Norge.

Kontaktperson

Forsker Ross Wakelin