Kan spare millioner på vinterbygging

Kan spare millioner på vinterbygging

8. oktober 2015
Kommunikasjonssjef

Et samarbeid mellom Norut og bedrifter i Narvik gjør at Statnett kan forlenge byggesesongen og spare millioner.

Samarbeidet mellom Norut Narvik, HeatWork, Prestjord Maskin og Statnett beskrives som en vinn-vinn-situasjon.

Det felles prosjektet skal gjøre det mulig å støpe betongfundamenter av høy kvalitet også når det er vinter og kulde. For Statnett Nord, som bruker 10 millioner i året på å rehabilitere betongfundamenter til master, kan den nye forskningen bety reduserte vedlikeholds- og utbyggingskostnader.

Statkraft er i ferd med å bygge ut den 15 mil lange strekningen Ofoten-Balsfjord, og starter våren 2016 med strekningen Balsfjord-Skaidi på 30 mil.

– Målet er at vi i framtiden kan støpe betongfundamenter om vinteren, og av en slik kvalitet at de tåler mer kulde og svingninger i temperaturen. Vinterstøping kan føre til at byggesesongen øker med to til tre måneder, og kan bidra til reduserte utbyggingskostnader siden byggetiden reduseres. I tillegg håper vi å begrense rehabiliteringsbudsjettet, sier Bergit Svenning, driftsgruppeleder i Statnett Nord SF, til Norges forskningsråd.

Les mer hos Norges forskningsråd:
Kan være millioner å spare på vinterbygging

For varmt for kuldeforskning

Forskningen utføres av ColdTech ved Norut Narvik, og ledes av forskningsleder Christian Petrich. ColdTech er en del av Forskningsløft i Nord. Fem forskere er involvert i prosjektet som går i perioden 2009-2017.

Prosjektet er allerede et år forsinket. Grunnen til forsinkelsen er faktisk mangel på kulde: Været var for varmt til å gjennomføre de nødvendige målingene vinteren 2014-2015.

Vinn-vinn

Narvik-bedriften HeatWork leverer mobile varmekraftverk som genererer væskebåren varme, og brukes under betongstøpingen.

Daglig leder Reidar J. Schille er fornøyd med å delta i forskningsarbeidet.

- Forsknings- og utviklingsarbeidet viser at maskinen og metoden til oppvarming av berg og betong fungerer. Maskinene tilfører riktig temperatur til all betong uansett utetemperatur. 

- Med denne metoden reduseres herdetiden med opptil 85 prosent målt mot vanlige støpemetoder. Støpearbeidet blir fortere ferdig og får riktig kvalitet, forteller Reidar J. Schille i HeatWork.

Han beskriver vinn-vinn-prosjektet slik:

– Forskerne har hentet inn ny kunnskap, HeatWork har fått bekreftet at maskinvaren vår fungerer, entreprenøren Visinor kjører helårsdrift uten permitteringer og Statnett Nord får bygd ut om vinteren. Prosjektet trygger arbeidsplasser og har tilført kompetanse som blir værende i landsdelen, sier Schille.

Driv24.no: Narvik-samarbeid kan spare Statnett for millioner