Klarsignal for Barents BioCentre

Klarsignal for Barents BioCentre

25. mai 2011

- Dette passer som hånd i hanske med den nasjonale næringspolitikken, sa næringsminister Trond Giske da han åpnet Barents BioCentre og nybygget i Forskningsparken i Tromsø 25. mai.

Trond Giske er mer kjent som Nærings- og handelsminister enn som kjemiker, men han ga Barents BioCentre og nybygget klarsignal – fra rødt til grønt - ved å utføre en ikke nærmere beskrevet kjemisk prosess. Iført laboratoriefrakk og beskyttelsesbriller åpnet Giske nybygget i Forskningsparken i Breivika med stø hånd.

Bygningen er allerede tatt i bruk av blant andre Norut Tromsø, som flyttet inn ved årsskiftet. Først nå er alle lokaler ferdige, og det knytter seg særlig spenning til aktivitetene i den nye laboratorieavdelinga til Barents BioCentre.

Les mer om Barents BioCentre.

Ukjent skatt

- Vi skal satse der vi er gode, og bioteknologi har en enormt internasjonalt potensiale, sa Giske i sin åpningstale. - Dette er et ledd i å gjøre Nord-Norge like kunnskapsintensiv og forskningsintensiv som resten av landet.

- Vi håper senteret vil være en magnet som tiltrekker seg unge og mellomunge talenter. Bioklyngen i Nord-Norge er en ukjent skatt som må synliggjøres, sa Giske. Han oppfordret de omlag hundre frammøtte til å fortelle historien om bioklyngen i Tromsø, for å tiltrekke seg framtidas studenter.

Ordfører og styreleder i RDA Arild Hausberg la i sin tale vekt på at RDAs bevilgning på 32 millioner kroner hadde gjort Barents BioCentre mulig. Han kom også innom annen forskningsaktivitet som foregår i bygget, og nevnte den rivende utviklingen Norut har hatt knyttet til ubemannede småfly.

– Har jeg forstått konsernsjef Burkow rett, så har vi snart et mikrofly i hagen alle sammen, spøkte ordføreren.

Framtidas næringsliv

Styreleder i Barents BioCentre og konsernsjef i Norut Ivan C. Burkow var opptatt av at Barents BioCentre skal være næringsnært og ivareta industriens perspektiv. – Framtidas næringsliv er kunnskapsbasert, miljørobust og kundedrevet, understreket Burkow.

Siden askeskyen fra vulkanen Grimsvötn på Island førte til at Nærings- og handelsministeres videre reise til Svalbard ble utsatt, inviterte Ivan C. Burkow ministeren med følge på en omvisning i hele nybygget. Utsikten fra lokalene er for tiden dominert av leteriggen Polar Pioneer som ligger til kai for vedlikehold noen steinkast fra Forskningsparken, og minner om at Nord-Norge for alvor har nådd petroalderen.

Men inne i Forskningsparken var det Bioteknologiens framtid i nord som var i fokus 25. mai.

Fakta om nybygget SIVA har investert 170 millioner kroner i nybygget, som er på 8100 m². Norut holder hus i de to øverste etasjene i bygget. Laboratoriefacilitetene til Barents BioCentre er på totalt 650 m². Til sammen har SIVA investert ca en halv milliard kroner i Forskningsparken i Tromsø, som består av tre bygg på totalt 26 000 m². Rundt 900 kunnskapsarbeidere har sitt daglige virke i Forskningsparken i dag. Tomteområdet har plass til ytterligere to bygg. Grunnsteinen til Barents BioCentre ble lagt ned av statsminister Jens Stoltenberg 29.august i 2009, også da med ordfører i Tromsø Arild Hausberg, direktør i Siva Harald Kjelstad, rektor ved UiT Jarle Aarbakke og konsernsjef i Norut Ivan C. Burkow til stede.