Norut på hjul

Norut på hjul

14. mai 2014
Kommunikasjonssjef

Møter du Norut langs veien, vet du at en operasjon med ubemannede småfly ikke er langt unna.

Det er ikke bare russen som har gjort iherdig arbeid med innkjøp, dekor og rigging av bil de siste månedene. Norut Tromsø har nylig anskaffet en bil til transport og støttefunksjoner for aktiviteten med ubemannede småfly (UAV).  

- Med denne bilen kan vi frakte fly, nyttelast og datautstyr som vi bruker under flyoperasjoner. Å ha en egen bil rigget for dette formålet gjør at logistikken både før og under operasjoner blir kraftig forbedret, forteller en fornøyd ingeniør Andreas Tøllefsen ved Noruts avdeling for Jordobservasjon.

Bilens kasse innredes som et kontrollrom. Herfra kan forskere og piloter overvåke flyvningene underveis, og laste ned data fra radar og optiske instrumenter som inngår i nyttelasten. Svært mye av Noruts flyaktivitet foregår vinterstid, så bilen vil forbedre arbeidsvilkårene i felten betraktelig.

Norut opererer alt fra mikrohelikoper til droner med rekkevidde opp til 2000 kilometer, med et bredt spekter av nyttelast. Flyene brukes til forskning, kartlegging, overvåkning og beredskap.

Les mer: Stadig ute og flyr

Jomfrutur til Narvik
Tøllefsen har de siste dagene vært travelt opptatt med å gjøre bilen klar med arbeidsstasjoner og elektronikk. Første reise går til Narvik onsdag og torsdag denne uken. Der står måling av vannstand og flomkartlegging i Skjomen på planen.

Senere følger små og større oppdrag i kjøreavstand fra flylaben i Forskningsparken i Tromsø. I tillegg deltar forskere og piloter på flere større operasjoner fra Svalbard og Grønland i løpet av sommeren. 

Ny utdanning: Vil du bli dronepilot?