Oppdrag utført i Antarktis

Oppdrag utført i Antarktis

1. desember 2014
Kommunikasjonssjef

Fire ansatte fra Norut er på vei hjem etter en måned med pingvintelling og vegetasjonskartlegging i Antarktis.

Noruts avdeling for jordobservasjon har sammen med polske forskere deltatt i et polsk-norsk forskningssamarbeid hvor hovedmålet har vært å kartlegge og telle pingviner ved hjelp av droner. I tillegg har teamet samlet data til vegetasjonskartlegging.

Forskerne arbeidet ut fra den polske forskningsbasen Henryk Arctowski på King George Island i Antarktis. Herfra har de operert medbragte droner utstyrt med radar og annen nyttelast for pingvintelling og vegetasjonskartlegging.

Se flere bilder fra Project Monica på facebook

Forsinket retur på grunn av flyhavari

På feltarbeid i polare strøk er det sjelden at alt går etter planen.

De ansatte fra Norut var begynt på hjemreisen da de fikk et ufrivillig helgeopphold på den chilenske Eduardo Frei-basen, som har en flystripe som handterer rundt 200 fly i året. Fredag 28. november, da teamet fra Norut skulle fly ut fra Antarktis med et chilensk C-130 Herkules, krasjet et brasiliansk C-130 på flystripa under landing.

Ingen mennesker ble skadet under landingen, men flyet fikk store materielle skader. Øvrig flytrafikk ble kansellert inntil flyplassen var ryddet og klargjort, og de fire fra Norut måtte vente flere døgn på en mulighet til å returnere. Været er også en usikkerhetsfaktor i polare strøk, men i skrivende stund (mandag kl 14) ser det ut til at de ansatte får forlate Antarktis med fly i løpet av dagen.

Ingen dramatikk

Fredag var det oppslag i mange medier om at forskere fra Norut var involvert i et flykrasj i Antarktisk. Dette var ikke riktig.

De fire ansatte fra Norut var ikke om bord i flyet som krasjlandet, men de var i området der landingen skjedde. Ingen ble skadet, og Noruts ansatte forteller via e-post og sosiale medier at de har blitt godt ivaretatt og har hatt et bra opphold på Frei-basen mens de har ventet på hjemreise.

Snart er de tilbake i Tromsø med ytterligere kompetanse på datainnsamling med droner i arktiske strøk.