Romteknologi til nordnorsk næringsliv

Romteknologi til nordnorsk næringsliv

28. februar 2014

Norinnova er nå en del av den Europeiske romfartsorganisasjonen ESA sitt National Transfer Initiativ Norway.

Norinnova Technology Transfer AS i Tromsø er nå en del av den Europeiske romfartsorganisasjonen ESA (European Space Agency) sitt National Transfer Initiativ Norway (NTTI Norway).

Dette representerer en unik mulighet for nordnorsk næringsliv! Erfaringer fra Europa viser meget god lønnsomhet for de mange bedriftene som sikrer seg – og bruker romteknologi i sine produkter og tjenester. For næringslivet i nord et det derfor et gjennombrudd at Norinnova Technology Transfer AS har sikret seg kontrakt med European Space Agency (ESA). Norinnova blir med dette ESAs representant for megling av ESA-teknologi til nordnorsk næringsliv, og avtalen innebærer også megling av teknologi fra norsk næringsliv inn til ESA.

Sammen med partnerne Prekubator TTO i Stavanger, Kjeller Innovasjon og NTNU Samfunnsforskning ved CIRiS i Trondheim utgjør Norinnova ESAs nye NTTI satsning i Norge (NTTI Norway).

- Denne avtalen representerer enorme muligheter for nordnorske bedrifter og gründere, og nå er det viktig at regionen utnytter potensialet, uttaler prosjektleder Kristian Bøckman v/Norinnova Technology Transfer AS.

Det finnes mange eksempler på at romteknologi er anvendt til å forbedre mere jordnære produkter. Et morsomt eksempel er en potetchipsprodusent som sikret seg bruksrett til ESA-teknologi for gassblanding i rakettmotorer. I dag anvendes dette til å regulere atmosfæren i potetgullposer, noe som gir en sprøere og mer holdbar potetchips.

- Slike koblinger kan skape solide konkurransefortrinn for bedrifter som sikrer seg rettigheter til slik teknologi. Vår jobb blir blant annet å se etter - og identifisere slike «rare koblinger» mellom bedriftenes behov og tilgjengelig romteknologi, sier Bøckman.

Bøckman sier at man i løpet av de neste 18 månedene vil jobbe aktivt med å kartlegge interessante teknologier og arrangere møteplasser og drive oppsøkende virksomhet mot bedrifter for å identifisere slike koblinger. Alle interesserte bedrifter inviteres også til å ta kontakt for å melde sin interesse.

            - Om din bedrift har en teknisk utfordring så har kanskje ESA løsningen.

For mer informasjon om prosjektet, se www.spacetransfer.no

Kontaktperson:
Kristian Bøckman, senior forretningsutvikler, Norinnova tlf 411 23908, e-post: kristian@norinnova.no