Skal ut på is-eventyr

Skal ut på is-eventyr

17. mars 2011

Fire forskere fra Norut Narvik skal ut på ekspedisjon i ishavet sammen med Kystvakta.

I løpet av de neste ti dagene skal fire forskere fra Norut Narvik ut på ekspedisjon sammen med Kystvakta ut i ishavet. - Dette blir nok det heftigste jeg har vært med på som forsker, sier Rune Nilsen.

Forskerne Rune Nilsen, Bjørnar Sand, Tore Pettersen og forskningssjef for ColdTech-prosjektet ved Norut Narvik, Peter Wide, har fått æren av å ta del i forskertoktet, som altså foregår ute i ishavet utenfor Spitsbergen.

-Vi er forberedt på det meste, og har blant annet kjøpt inn klær som holder kulda borte. Det kan fort bli opp mot 20-30 minusgrader på stedet vi skal gjøre forskningen vår og da kommer vinden i tillegg, sier Nilsen.

Men han avslører at de ikke har forberedt seg på sjøsyke. - Nei, sjøsyke har vi ingen middel mot, men vi har ikke tid til å bli syk på turen, flirer forsker Nilsen.

I tillegg til besetningen ombord i KV Svalbard vil også tre forskere fra Det Norske Veritas være med på reisen. Målet med ekspedisjonen er å få tak i mest mulig data om isegenskaper, ismekanikk, isingsproblemer og støy og vibrasjonsmålinger av is i arktiske strøk.

Resultatene vil være viktige i det videre arbeidet med det internasjonale ColdTech-prosjektet, der Norut Narvik er prosjekteier.

Svalbard

Allerede i dag starter forskertoktet for de fire Narvikingene. De tar fly til Svalbard. Der venter kystvaktskipet Svalbard. Det 104 meter lange skipet, som er isforsterket, og skal kunne operere i jevn is på en meters tykkelse, skal ta forskerteamet ut til Storfjorden, et sted imellom Spitsbergen og Edgeøya. Det tar om lag et døgn å komme seg tili stedet med isbryteren.

-Hovedarbeidet blir gjort når vi ankommer stedet i Storfjorden. Der vil vi bruke avansert utstyr for å samle inn informasjon. - Vi blir blant annet å ha med oss ett tonn is tilbake til fastlandet, sier forskningssjef Peter Wide. En container spekket med høyteknologisk utstyr fra Norut er for øvrig allerede ombord i KV Svalbard.

Les mer: ColdTech på tokt med kystvakta