Sosiale datamaskiner

Sosiale datamaskiner

30. mai 2005

Datamaskiner tillater mennesker å kommunisere på nye måter, men hvordan kommuniserer de selv med sine likesinnede? Hos Norut IT blir datamaskiner kjent med hverandre.

Fremtiden males full av datamaskiner som i kjøleskap, TV, lysbrytere og mobiltelefoner. Samtidig spiller Internett en voksende rolle i hverdagen. Når disse to rollene skal kombineres er det vanskelig å finne en elegant løsning.

For eksempel kan en ikke uten videre samle alle lysbrytere på Internett slik som en gjør med bussrutene. En måtte i tilfelle først velge verdensdel, så land, så by, så gate, så husnummer, etage, rom og til slutt hvilket lys som ønskes manipulert. Tungvint, lite grasiøst og uendelig mye mindre effektivt enn å gå noen meter til en vanlig bryter.

Mer menneskelig

Hos Norut IT ser vi på hvordan datamaskiner på en naturlig måte kan fungere i en verden full av datamaskiner, enten de er fysisk nær eller fjern. Vi løser dette ved å la datamaskiner få sosiale nettverk, modellert etter hvordan vi mennesker kommuniserer.

Om vi kjenner en rørlegger, kontakter vi ham ofte direkte. Alternativt kontakter vi en som er gift med en rørlegger - eller en som akkurat bygget om badet. Slike sosiale nettverk gjør det svært enkelt å få tak i informasjon uten å involvere mange individer.

Dersom du ønsker å styre lyset i stuen, kan du fortelle mobilen din "lys i stua". Ettersom du stort sett oppholder deg i et begrenset antall hus, vil et slikt ønske kun gi få alternativer. Ditt eget hus og eventuelt det huset du er på besøk i, vil med stor sannsynlighet være det huset du ønsker å justere lyset i.

Mer informasjon om "The Socialized.Net" finner du her.