Sosiale datamaskiner

Sosiale datamaskiner

22. oktober 2007

Internett gjør enorme mengder informasjon tilgjengelig ved hjelp av noen ganske få tastetrykk. Men får du den informasjonen du ønsker?

Når du benytter deg av Google eller andre sentraliserte søkemotorer på Internett i dag, får du hurtig svar på det meste. Men svarene du får er ikke tilpasset deg som bruker, men er typisk de mest populære nettstedene for det gitte søket. Når din smak ikke passer overens med "alle andre", kommer slike søketjenester til kort.

Personlig I doktorgradsarbeidet The Socialized.Net blir datamaskiner kjent med hverandre. De lærer å kjenne andre maskiners interesser, hvor de pleier å befinne seg, og hvordan de oppfører seg. Maskinene kan med dette bygge seg et forenklet sosialt nettverk, og gruppere seg etter felles interesser og smak.

Dette muliggjør en ny type søketjeneste, der din egen datamaskin fungerer som en personlig assistent som leter etter informasjon som er spesialtilpasset deg. Maskinen kan også fortsette å se etter ny informasjon, og gi deg beskjed når den finner noe som interesserer deg.

Menneskelige trekk Når to datamaskiner møtes, det være seg hjemme, på besøk eller på jobben, har de normalt sett ikke lært seg noe nytt. Ved å tilby både lokal og global kommunikasjon kan maskiner som deltar i The Socialized.Net bli kjent med lokalmiljøet sitt.

Ta med deg musikkspilleren på en jazzklubb for å la den bli kjent med andre musikkspillere som også er jazzinteresserte. De kan senere samarbeide over internett om å anbefale og oppdage ny musikk som kan falle i smak. Kanskje kan sosiale datamaskiner tilby en helt ny brukeropplevelse, der du som bruker er hovedpersonen.

Doktorgrad Norut-forsker Njål T. Borch disputerer for doktorgraden i informatikk 23. oktober 2007.

Engelsk resyme av prosjektet finner du her. The Socialized Net

Les også mer på www.socialized.net