Fornybar energi
Fornybar energi
Norut Narvik satser på fornybar energi, og forskningsgruppen arbeider med å utvikle silisiumbaserte solceller.
Norut Narvik har en sterk faggruppe innen fornybar energi, og da spesielt innen solenergi. Hovedtyngden av arbeidet i gruppen består av utvikling av silisiumbaserte solceller, og inkluderer alt fra støping av silisium til solcellemoduler.
Forskningen utføres i samarbeid med nasjonale og internasjonale bedrifter. Det er bygd et kompetansesenter i Narvik med tanke på å utvikle nye metoder for produksjon av solceller, PVPT, Photo Voltaic Production Technology.
Vi arbeider også på systemsiden når det gjelder solenergi, både eksperimentalt og teoretisk, gjennom simuleringer. I mai 2009 satt Norut Narvik opp et utendørs laboratorium for solcellemoduler. Se foto nedenfor.
I løpet av 2009 har fornybar energigruppen, sammen med materialteknologigruppen ved Norut Narvik, startet et stort prosjekt innen området passivhusteknikk og lavenergibygninger.
Forskningsgruppen er interessert i et samarbeid med både private og offentlige virksomheter. Gruppen har lang erfaring innen multinasjonale prosjekter. Slike prosjekter er vanligvis delvis finansiert via norske finansieringsselskap eller EU-fond.
Arbeidsområder
- Solenergi - Elektrisk; silisium wafers, celler og moduler - Termisk; solhybrider og soloppvarming
- Solenergisystemer - Kontroll, optimalisering og kaldt klimatilpassning - Simulering av systemene
- Solceller - Karakterisering av solcellemateriale - Optiske, elektriske og mekaniske analyser og målinger - Overflatebehandling og tynnfilmteknikker - Antirefleksjon og passivisering av solceller - Elektrokjemisk modifikasjon av solceller
- PVPT, Photo Voltaic Production Technology
- Simulering av silisiumstøpning
- Resirkulering av silisium og kvarts
- Lavenergi/passivhus bygningsteknikker
- Energiforsyning for bygninger